Teun van der Leer kleinIk ben Teun van der Leer, voorganger in Woerden en docent aan het Baptistenseminarium. De Psalmen vormen het omvangrijkste en qua inhoud meest gevarieerde boek, in het hart van onze Bijbel. Wat mij raakt in de Psalmen is de eerlijke, directe en soms rauwe taal over alle aspecten van het leven. Voor elke gelegenheid en voor elke emotie is er wel een Psalm te vinden. Eén van mijn favoriete uitspraken is die van Dorothy Day, die ergens zegt dat een goede dag altijd begint met een kop koffie en een Psalm. Dat herken ik wel, al voeg ik er graag nog een krantje en een croissantje aan toe.

Dallas Willard schrijft ergens in Gods geheime plan dat als je kopje onder gaat in de Psalmen, je weer boven komt met kennis van God en van het leven. Ik hoop en verwacht dat ons gezamenlijk ‘Psalmenbad’ ons allemaal het komende halfjaar verrijkt met kennis van God en van het leven. 

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op:

Website: camawoerden.nl 

IMG 6209kleinMijn naam is Remko Ongersma, 41 jaar. Ik ben getrouwd met Anneke. Samen hebben we drie dochters. Ik ben predikant in de baptistengemeente Enschede.
In mijn vrije tijd maak ik graag foto's en speel ik gitaar.
De psalmen hebben voor mij altijd een bijzondere plaats gehad. De diepte en breedte ervan verbaast mij telkens weer.
Het psalmenboek wordt wel de medicijnkast voor het hart genoemd. Dat wil ik graag onderstrepen.
Ze kunnen niet alleen gelezen worden als gebeden of antwoorden op vragen, we mogen ze ook dagelijks tot ons nemen om ons hart en geloof te versterken.
Heel gaaf om in dit project met collega's nog dieper de psalmen in te duiken!
 
Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op: 

Website: baptisten-enschede.nl 

foto Regien 2021 kleinRegien Smit is sinds augustus 2014 voorganger van Baptistengemeente Silo in Utrecht. Daarvoor werkte ze een aantal jaren als Justitiepredikant.
Silo is een Kerk met Stip, wat wil zeggen, dat ze expliciet haar deuren opent voor mensen die vrij komen uit de gevangenis.
Door haar Rooms Katholieke achtergrond hebben de Psalmen nooit een plaats gehad in haar opvoeding.
Binnen de Pinksterbeweging, waar zij in de jaren 80 binnenwandelde, stonden de gezongen Psalmen over het algemeen voor ‘kerks’ ofwel ‘dat doen we hier toch niet’?
Het is vooral in de gevangenis en TBS kliniek, dat zij de Psalmen heeft leren waarderen.
Voor mensen in de diepste nood, wanneer de grond onder de voeten is weggeslagen, is het horen lezen van een psalm als het horen van een metgezel.
Dat deed ze als predikant dan ook veelvuldig, bij de gedetineerde op cel. Nu, in de gemeentepraktijk, is dat niet anders.

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op: 

Website: silogemeente.nl

Mijn naam is Marco de Vos, samen met mijn vrouw Marianne voorganger in Baptistengemeente Emmen de Bron. Ik geef ook namens het Seminarium de vakken Oude Testament en Exegese & Hermeneutiek in Windesheim. De Bijbel als Gods woord is een fantastische bron van inspiratie, bemoediging en aansporing. Het is voor mij een geweldig voorrecht om die bron te mogen bestuderen en steeds weer toegankelijk te maken. Het is ook een uitdaging, want zelfs in de beste vertalingen gaat veel van de taal en rijkdom van de grondtekst verloren. Dat geldt ook voor de Psalmen en ik kijk er naar uit om daar met de mooie groep collega’s dieper in te duiken.

Robert Alter begint zijn psalmenvertaling met de constatering dat de Psalmen van alle boeken van de Bijbel door de tijden heen het meest nadrukkelijk en persoonlijk present zijn geweest in de levens van vele lezers. Hij merkt vervolgens op dat ze door taal en cultuur in bepaalde opzichten behoorlijk veraf staan van moderne lezers. Ik hoop dat we met deze Psalmenchallenge iets van die afstand kunnen overbruggen.

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op: 

Website: debronemmen.nl

thijs kopie 2 kleinIk ben Thijs Tichelaar, getrouwd, vader van drie kinderen en voorganger van de Baptistengemeente Midden Betuwe (sinds 2019).

Met betrekking tot de Psalmen heeft mijn opvoeding me aversie noch affiniteit opgeleverd: ik kende de Psalmen eenvoudigweg niet. Het heeft even geduurd voor ik ze ontdekte, en het begin was zeker onwennig. Maar nu weet ik – Halleluja! - dat ik de Psalmen kan bidden. Op het moment dat ik dat doe worden Gods woorden en mijn woorden even aan elkaar gelijk, hoe bijzonder is dat!

Het gaat me nog regelmatig boven de pet hoe ‘down to earth’ Gods woorden kunnen zijn, en hoe mijn woorden opgeheven mogen worden. Vaak geven ze weinig antwoorden en veel nieuwe vragen. Maar bijna altijd beroeren ze een diepere laag, waardoor het verlangen naar God en Zijn Koninkrijk sterker wordt.
Niets minder dan dat is voor mij het doel van deze PsalmenChallenge

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op: 

Website: baptistenmiddenbetuwe.nl

marco wittenbergVoorganger Baptistengemeente Alphen aan den Rijn Noord:

Marco Wittenberg (1973) is getrouwd met Patricia en samen zorgen ze voor drie kinderen: Quinty (23), Megan (19) en Jonathan (15). Sinds januari 2020 ben ik voorganger van Baptistengemeente Alphen aan den Rijn Noord. Daarvoor heb ik ruim 15 jaar de CAMA Gemeente in Amstelveen gediend als voorganger. Daarnaast ben ik gastdocent aan het Baptistenseminarium in Amsterdam, redactielid van Inspirare, lid van het College voor Beroepbaarstellingen (CvB) en lid van de International Commission of Theological Education (ICTE).

Met betrekking tot de Psalmen spreekt het persoonlijke leven met God mij vooral aan. In alle hoogte- en dieptepunten van ons leven is God daar. Soms glorieus als overwinnaar, soms klein en kwetsbaar, maar altijd als de Aanwezige.

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op

Website: bapnoord.nl 

 

imageklein2Mijn naam is Harold ten Cate, voorganger van de Baptisten Gemeente Zuidwest Friesland  (Koudum).
Daarnaast ben ik actief als vertaler en liedschrijver waarbij ik heb samengewerkt met artiesten als Sela, Kees Kraayenoord, LEV, Joke Buis en Gerald Troost. In 2021 verscheen mijn boek 'Belofte van de eeuwen,'
een Bijbelstudieboek over de geboorte van Jezus, verrijkt met veel (nieuwe) Kerstliederen.

Opgegroeid in baptistengemeenten waar de Psalmen eigenlijk nauwelijks een rol speelden, ontdekte ik pas later de Psalmen als een rijke schat waarin je steeds iets nieuws ontdekt.
Diep-menselijk en tegelijk doorademd door de Geest, geven de Psalmen taal aan iedere omstandigheid en emotie waarin je je als gelovig mens maar kunt bevinden.
Van uitbundige lofprijzing tot ongetemde woede, van diep en stil vertrouwen tot eenzame klacht -- de Psalmen geven waarachtige woorden om te bidden als je ze zelf niet kunt vinden.

Daarom ben ik blij dat we nu met elkaar in dit prachtige boek gaan schatgraven.

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op: 

Website: baptisten-zuidwesthoek.nl

peter kruijtMijn naam is Peter Kruijt (1981) en ik ben al meer dan twintig jaar getrouwd met Florianne. Samen hebben we vier kinderen tussen de 19 en 11 jaar oud. Sinds september 2020 ben ik voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort. Na meer dan twintig jaar werkzaam te zijn geweest in de binnenvaart als schipper ging in 2018 het roer definitief om en hebben we ons schip verkocht om aan de slag te gaan in de kerk. Ik vind het fascinerend, dynamisch en soms aangrijpend werk waar alle aspecten van geloof en leven hun plaats hebben.

In de psalmen hou ik van de veelkleurige, diverse taal waarin God gezocht wordt. Van eerbiedig tot recht-voor-je-raap. Van hoogverheven vergezichten tot diep-aardse realiteit.

Voor persoonlijk contact ben ik bereikbaar op

Website: baptisten-amersfoort.nl