Proloog podcast 'Symfonie van het hart'

Dit is de podcast die je vanaf maandag drie januari elke doordeweekse dag gaat voorzien van een korte meditatie over een psalm. Deze podcast maakt deel uit van de psalmen-challenge onder de titel "Symfonie van het hart". Dit is een project van acht kerken samen die met elkaar in de eerste helft van 2022 niet minder dan het hele psalmboek doortrekken en jou daarin mee willen nemen.

De psalmen hebben de mens door de tijd heen een weg geboden om zich te verhouden tot God. In ziekte en gezondheid, in geloof en ongeloof, in vreugde en verdriet bieden de psalmen ons taal waarin we ons kunnen uitdrukken naar God toe. Een gemeenschappelijke taal die de tand des tijds heeft doorstaan en over tijden en volkeren heen mensen samenbindt in aanbidding van de God van hemel en aarde.

De taal van de psalmen kunnen we zingen, lezen, overdenken en bidden. Bonhoeffer stelde dat we de psalmen kunnen bidden als we ze begrijpen als Gods Woord. Gods Woord dat zich tegenover ons hart kan positioneren en daardoor misschien juist wel precies het Woord kan zijn wat we op dat moment nodig hebben. Psalmen bieden ons een rijke taal als ons hart arm en leeg is of geven woorden aan onze vreugde. Psalmen spreken tot ons en laten ons spreken tot God. Het is die meerstemmigheid van de psalmen in de diepste zetel van onze identiteit wat we uitdrukken in de titel "symfonie van het hart".

De omgang met de psalmen zijn door de tijden heen verschillend geweest. Ze werden gezongen door Israël in de glorietijden onder koning David en Salomo. Of ze werden gepreveld in tijden van onderdrukking. Maar ook klonken ze tijdens de pelgrimages naar Jeruzalem en rondom de tempeldienst.
Sommigen van ons zijn groot gebracht in een kerk waar niet anders gezongen werd dan psalmen in berijmingen van honderden jaren oud. Soms ritmisch, soms op hele noten, werden en worden de psalmen gezongen in een taalkleed dat zowel vertrouwd als bevreemdend kan aanvoelen.
Anderen zijn gewend om het psalmboek jaarlijks door te lezen. Billy Graham las vijf psalmen per dag en Spurgeon besteedde een groot deel van zijn werkzame leven aan het schrijven van een lijvig commentaar op de Psalmen.

In dit komende half jaar willen we dus de schat van het psalter herontdekken door niet minder dan het hele psalmboek door te trekken. Een geweldige, dagelijkse uitdaging waarmee dit belangrijke boek mag herleven en de geestelijke reservoirs van jou en van de kerk mag vullen.

Op de zondagen kun je een preek luisteren over de psalm van die dag bij een van de aangesloten kerken. Check de website symfonievanhethart.nl om te zien wie er allemaal meedoen en hoe de psalmen zijn verdeeld over de kalender.

En doordeweeks dus elke morgen een nieuwe, korte meditatie over de psalm van de dag. Abonneer je dus op deze podcast via Spotify of Apple-podcasts. Of luister hem dagelijks via de website. Ook kun je via symfonievanhethart.nl jezelf inschrijven voor de nieuwsbrief zodat je niks mist. Mocht je dus nog op zoek zijn naar een goed voornemen voor het nieuwe jaar, nodigen we je van harte uit deze psalmen-challenge aan te gaan en je te abonneren op de psalmen-podcast!